2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Böcekler olmasaydı ne olurdu?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Böcekler olmasaydı ne olurdu?

Mesaj gönderen Ihsan »

Böcekler olmasaydı ne olurdu?

Resim

Kısa cevap: Gezegendeki yaşamın sonuna doğru hızlıca yaklaşıyor olurduk.

YERYÜZÜNDEKİ her bir canlının ekosistemin devamı açısından büyük faydası var. Türler, yaşadıkları bölgelerde toprak, hava, su ve diğer canlı gruplarıyla etkileşimlerinde gezegenimizin ekosistemini oluşturuyor. Ekosistem oldukça hassas bir dengeye sahip. Bu sistemde tek bir canlı türünün bile yok olması, zincirleme devam eden negatif etkiler yaratıyor.

Yeşil bitki örtüsünün ekosistemin can damarı olması nedeniyle, bu ortamı yaşam alanı olarak kullanan hayvan türleri de çok kritik bir önem taşımakta. Kuşlar ve böcekler bu grupta yer alıyor. Ancak belirli bir türün çok fazla ve çok çabuk üreyebiliyor oluşu, önünde hiçbir engel olmadığı takdirde yine bu dengeyi tehdit eden büyük bir tehlikeye dönüşüyor. Örneğin, kuşlar, böceklerle avlanarak sayılarını belli bir düzeyin altında tutmaya yardımcı oluyorlar.

Tabii bu durum böceklerin hepsinin zararlı olduğu anlamına gelmez. Çünkü aslında doğada zararlı bir tür yok. Bildiğimiz kadarıyla 1 milyondan fazla böcek türü mevcut. Bunların sadece 750'si bitkilere zarar veriyor. Geri kalanlarsa onların polenleşme için gereksinim duyduğu türler. Yani böceklerin asli görevi bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak dünyadaki yaşamın devamlılığını korumak. Ama hepsi bu kadar da değil. Bir kısmı da organik maddelerin ayrışarak tekrar toprağa karışmasını görev edinmiş durumda. Yani doğanın gönüllü temizlik işçileri gibi çalıştıkları söylenebilir, örneğin, birçoğumuzun "olmasaydı da olurdu" dediği
hamamböcekleri ekosistemin devamlılığı konusunda kilit rol oynamakta. Çürümekte olan organik maddelerle ilgilenen bu tür, özellikle azotun ayrıştırılması ve yeniden toprağa dönüşü için çok büyük önem taşıyor. Bitkiler, toprağa geri dönen bu azotu kullanıyor. Bu nedenle böcekler olmasaydı; bitki örtüsünün önemli bir bölümünü kuş türlerinin çoğunu, sürüngenleri ve amfibiyanları çok kısa bir süre içinde kaybederdik. Tabi yok olan her bir tür, beraberinde birçok türü de yine oldukça kısa bir zaman içinde kaybetmemize neden olurdu. Bu durumun biz insanlara ulaşması da tahmin edilebileceği gibi çok uzun sürmezdi.

Sonuçta: böcekler olmasaydı gezegendeki yaşamın sonuna doğru hızlıca yol alıyor olurduk.

Kaynak: Populer Science Türkiye Ocak 2015
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla