2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Ay Tutulması Nedir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Ay Tutulması Nedir?

Mesaj gönderen Ihsan »

Ay Tutulması Nedir?

Ay tutulması Dünya, Ay’a düşen Güneş ışığını engellediğinde olur. Özellikle ürkütücü kızıl rengi yüzünden, hayli etkileyici bir fenomendir.
Ay tutulması için Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasında olması gerekir. Dolayısıyla, Ay tutulması sadece dolunay zamanında gerçekleşebilir.
Ay yörüngesi, Dünya ekvatoruna hafifçe eğimlidir. Dolunay Dünya “gölgesinin” biraz altından veya üstünden geçtiğinde, Ay tutulması olmaz.

Tam Ay tutulması: Dolunay önce Dünya’nın dış, yani “yarı gölgesine” girer; Güneş ışığının yalnız bir kısmı engellenir. Ay “bulanık” görünür.

Ardından Ay merkezi, yani “tam gölgeye” girer. Ay’dan küçük bir dilim kaybolur, o dilim giderek büyür. Sonunda Ay tamamen tutulur.

İlginçtir ki yüzeyine doğrudan Güneş ışığı düşmese bile Ay tamamen gözden kaybolmaz. Onun yerine koyu turuncu-kızıl bir renk ile ışıldar.

Tutulan Ay’ın kızıl görünmesinin nedeni, Dünya atmosferinden geçen Güneş ışıklarıdır. Hava molekülleri gölgeye biraz ışık “saçar”.

Anlamak için: Tam Ay tutulmasında Ay’da olduğunuzu düşünün. Dünya’nın gölgesindesiniz, yani Güneş Dünya tarafından engelleniyor/görünmüyor.

Ama Dünya karanlık olasa da çevresindeki atmosfer gün batımı gibi kızıl bir halka ile ışıldıyor. Sonuç: Ay, hafif kırmızı bir renk alıyor.

Ay tutulmasında dolunay önce sönük, sonra karanlık ve kızıl olur. Pek çok yıldız görünür hale gelir. Tam evre 1 saat 40 dakika sürebilir.

Bazı Ay tutulmaları parçalıdır (Ay’ın bir parçası tam gölgenin içinden geçer) ya da gölgelidir (hemen hemen görülmez niteliktedir).

Tam Ay tutulması: 10 Aralık 2011 (Asya, Avustralya), 15 Nisan 2014 (Amerika kıtası, Avustralya), 8 Ekim 2014 (K. Amerika, D. Asya, Avustralya).



Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla