2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Uranus Neden Yana Yatık?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Uranus Neden Yana Yatık?

Mesaj gönderen Ihsan »

Uranus Neden Yana Yatık?

Tüm gezegenler yeni doğmuş Güneş etrafında dönen diskten oluştuğuna göre, hepsi ekvatorları yörünge düzleminde olacak şekilde dik dönmeli.

Bunun iki istisnası var: Ters duran, yörünge yönüne ters dönen Venüs; yan yatmış dönen Uranüs.

84,3 yılda Güneş etrafından dönen Uranüs’ün kuzey kutbu Güneş’e döner ve 42 yıl Güneş ışığı aldıktan sonra 42 yıl karanlıkta kalır.

Soru: Uranüs neden yana devrik durur? Yanıt: Büyük bir cisimle çarpışma sonucu devrilmiş olabilir (Ay da benzeri bir çarpışma ile oluştu).

Sorun: Uranüs’ün ekvator yörüngesinde dönen uyduları da onun gibi eğiktir. Çarpışmanın Uranüs’ü de uyduları da devirdiğini düşünmek zordur.

2009’da Paris Gözlemevi’nden Gwenael Boue ile Jacques Laskar alternatif bir teori önerdiler.

Yeni doğmuş Güneş etrafında dönen enkaz diski, kütleçekimle embriyonik Uranüs’ü sarsmış ya da onu dönen bir top gibi yalpalatmış olabilir.

Gezegenin eskiden kendi kütlesinin %0,1’i kadar bir dev uydusu vardıysa iyice şiddetlenen yalpalama sonunda gezegeni yan yatırmış olabilir.

Peki, nerede o dev uydu? Boue ile Laskar’a göre çalındı! Onlara göre ilkel gezegen oluşum diski ile Uranüs arasındaki sürtünme…

… gezegenin disk içinde “göç etmesine” neden oldu. Göç eden gezegen başka bir dev gezegenin yanından geçti ve o, kütleçekimiyle uyduyu kaptı.

Uzak ihtimal gibi görünse de Uranüs’ün Güneş Sistemi’nin 4 dev gezegeni içinde büyük uydusuz tek örnek olması gökbilimcileri hep şaşırttı.

Uranüs eski halkların bilmediğini öğrendiğimiz ilk gezegen. William Herschel onu İngiltere, Bath’daki evinin bahçesinden, 1781’de keşfetti.

Alman göçmeni Herschel gezegene Kral III George’un onuruna “George yıldızı” adını verdi. Fransızlar itiraz edince Almanlar Uranüs’ü önerdi.

Herschel’in keşfiyle Güneş Sistemi’nin boyutu 2x arttı. Çapı Dünya’nın 4 katı olan Uranüs’ün yörüngesi Güneş’e Dünya’nın 20 katı uzaklıkta.

Yan yatıyor olsa da Uranüs oldukça yavan ve özelliksizdir. Çoğu gökbilimciden “en sıkıcı gezegen” oyunu alır.



Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla