2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Hava tahmini nasıl yapılır?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Hava tahmini nasıl yapılır?

Mesaj gönderen Ihsan »

Hava tahmini nasıl yapılır?

Modern insan için cep telefonlarından saniyeler içinde internete girerek öğrendiği hava raporları basit ve çok kolay bir hizmet olarak algılanır. Tamamen modern cihazlarla çok hassas ölçüm verilerine dayanarak yapılan hava tahmini, meteoroloji biliminin titiz bir uğraş gerektiren alanlarından biridir. Atmosferin tüm katmanlarında meydana gelen hava olaylarının uzun yıllardır düzenli bir şekilde ölçülmesiyle oluşturulan hava tahmin raporları, arkasında binlerce ölçümün ve dünya genelinde koordine bir şekilde çalışan tüm milletten insanlar olan bir bilimsel araştırma alanıdır. Hava tahmin raporlarının oluşturulmasında dünya genelinde; kara üzerinde yaklaşık olarak 10 bin, açık denizlerde yaklaşık olarak 6 bin ve atmosferde yaklaşık olarak bin adet sonda kullanılır.

Hava olayların gelişimi kadar bu olaylara neden olay atmosferik etmenleri de inceleyen meteoroloji bilimi, hava olaylarının canlılar ve dünya üzerindeki etkilerine de araştırır. Dünya üzerindeki canlı yaşamını doğrudan etkileyen atmosferik olaylar son derece karmaşık etmenlerin bir arada etkileşimi ile geliştiğinden, meteoroloji bilimdeki hava tahmin raporlarının büyük bir bilimsel bilgi eşliğinde ortaya çıktığı unutulmamalıdır. Uzun süredir günün 24 saati hava olaylarının teknoloji aletlerle ölçülmesi sonucunda, bilimadamları atmosferin farklı katmanlarında ve dünyanın farklı kesimlerindeki olayların gelişim ve etkileşim süreci ile bilgi edinmiştir. Çoğu insanın nasıl yapıldığını merak ettiği hava tahmin raporları da, bu uzun sürenin getirdiği deneyim ve şüphesiz bilimsel analiz ile ortaya çıkmaktadır.

Orta veya uzun vadeyi kapsayan hava tahmin raporları, meteoroloji otoritesi tarafından belirli gözlemlere ve ölçümlere dayanarak yapılır. Belirli bir süre zarfında havada “gelişmesi beklenen” olaylarla ilgili tahminler, farklı zaman dilimlerini kapsayabilir. Uzun mesafe kat eden gemiler için hayati derecede önemli olan bu tür kısa ve orta vadeli hava tahmin raporları, kaptanların güvenli bir şekilde seyri tamamlamasını sağlar. Denizcilik açısından önemli olduğu kadar havacılık açısından da önemi vazgeçilemeyecek kadar büyük olan hava tahmin raporları, dünya genelinde seyir halinde olan tüm insanları yakından ilgilendirir.

Belirli bölgelerde görülen hava olaylarının geçmiş yıllarda ne şekilde geliştiğini inceleyen bilimadamları, ilgili bölge kadar bu bölgenin çevresindeki yerlerdeki hava olaylarını ve bu olayların hava tahmin raporu yazılacak yer üzerindeki etkilerini de araştırır. İnsanlar genel olarak hava tahmin raporlarının yalnızca belirli bir bölgedeki hava olayları araştırılarak hazırlandığını düşünse de, aslında bir bölgenin çok uzağındaki yerlerdeki hava şartları dahi gelecekte ilgili bölgede gelişecek hava durumu etkileyebilir. Bu nedenle dünya genelindeki meteoroloji üzerinde yapılan tüm çalışmalar birbirleriyle etkileşimli olarak hazırlanmaktadır.

Kaynak: merakname.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla