2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Birden Fazla Evren mi Var?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Birden Fazla Evren mi Var?

Mesaj gönderen Ihsan »

Birden Fazla Evren mi Var?

Doğa bu evrenin tek evren olmadığını adeta kafamıza vura vura haykırıyor. Kanıtlar her yönden geliyor.

“Çoklu evren”in pek çok versiyonu var. Bunların nasıl olup da pürüzsüz bir bütün oluşturacağı henüz belli değil. Bu yeni bir paradigma.

Kozmik “ufkun” ötesinde de evren olduğunu kesin olarak biliyoruz. “Şişme” teorisine göre bizimki gibi sonsuz sayıda ortam var.

Her birinde Big Bang (Büyük Patlama) yaşanmış ama soğuyan kalıntılardan farklı gökadalar / yıldızlar oluşmuş olmalı. Dolayısıyla geçmişleri de farklı.

Fizik yasalarındaki bizim burada olmamız için yapılmış görünen bariz ince ayar, farklı fizik yasalarına sahip başka evrenlerin de işareti.

Farklı yasaları olan birçok ortama çatı oluşturan teori, “sicim teorisi“dir. Buna göre parçacıklar, kütle-enerjinin titreşen “sicimleri“dir.

Sicim teorisine göre evrenlerin sayısı 1’in yanında 500 sıfır kadar olabilir. (Sorun: Biz niye bundayız da bir başkasında değil?)

Kuantum teorisi de atomların birçok paralel gerçeklikte var olduğunu ya da varmış gibi davrandığını gösterir (çoğu fizikçi ikinciye inanır).

Kuantum teorisinin “çoklu dünyaları”yla evren ufku ötesi ortamların alternatif tarihleri arasındaki bağlantının güçlü işaretleri vardır.

Hatta fizikçi Max Tegmark tek bir “çoklu evren” değil, iç içe geçmiş oyuncak bebekler gibi koca bir hiyerarşi olduğuna inanır.

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla