1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Güneş Sistemimiz Benzersiz mi?

Gönderilme zamanı: Pzr Eyl 21, 2014 4:01 pm
gönderen Ihsan
Güneş Sistemimiz Benzersiz mi?

Güneş Sistemi‘nin yapısı düzenlidir: Gezegenler aynı yönde, yaklaşık aynı düzlemde döner. Bu muhtemelen sistemin başlangıcı ile ilgilidir.

Bu durum filozof Immanuel Kant (1724-1804) ile gökbilimci Pierre-Simon Laplace’ı (1749-1829) “bulutsu varsayımına” yönlendirdi.

Fikir: Gezegenler yeni doğmuş Güneş etrafında dönen yassı madde diskinden yoğunlaştı. Soru: Aynısı diğer yıldızların çevresinde de oldu mu?

Hollanda / ABD kızılötesi uydusu, IRAS, muhtemelen çevredeki toz diskleri yüzünden fazla miktarda ısıya sahip (kızılötesi) yıldızlar buldu.

63 ışık yılı uzaktaki Beta Pictoris yıldızının diski sonradan yer teleskobu ile gözlemlendi. Disk toz parçacıkları / taşlar taşıyordu.

Hubble Uzay Teleskobu (1990’lar), Avcı bulutsunun yeni yıldızları etrafında ilkel gezegen diskleri belirledi. Diskler aslında çok yaygındı.

Tozlu ilkel gezegen disklerinin tespiti tam oluşmuş gezegenlerden kolaydır. Bunlar yıldız ışığını yayar ve kızılötesiyle (ısı) parıldarlar.

Çok genç yıldızların etrafındakiler gerçek ilkel gezegen diskleri; yaşlı olanlarınkiyse büyük cisim çarpışmalarının enkaz diskleri olabilir.

Bazı diskler kesintilidir, ortası deliktir veya Satürn halkaları gibi boşlukludur. Nedeni muhtemelen daha büyük cisimlerin kütleçekimidir.

Bilgisayar simülasyonlarına göre yassı, dönen bir diskteki gaz ve tozun birleşip büyük cisimlere ve nihayet gezegenlere dönüşmesi olasıdır.

Kısaca kanıtlar şu yönde: Güneş Sistemi’miz benzersiz değil ama diğer gezegen sistemleri bizimkinden daha az düzenli olabilir.



Kaynak: bilenyok.com