2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Mikrodalga Gökyüzü Nasıl Görünür?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Mikrodalga Gökyüzü Nasıl Görünür?

Mesaj gönderen Ihsan »

Mikrodalga Gökyüzü Nasıl Görünür?

Gece göğe baktığınızda dört bir yanı saçılmış yıldızları görürsünüz ama gece göğünün en çarpıcı özelliği büyük oranda karanlık olmasıdır.

Görünür ışık “elektromanyetik tayfın” küçük bir kısmıdır. Diğer (görünmez) ışık türlerine örnek: X-ışınları, kızılötesi, radyo dalgaları.

“Sihirli gözlükleriniz” olduğunu ve çerçevedeki bir düğmeyi çevirerek gördüğünüz ışık türünü değiştirebileceğinizi hayal edin.

Gözlüğünüzü X-ışınına ayarlarsanız, karadelik gibi cisimleri görürsünüz ama gökyüzü hala oldukça karanlıktır. Diğer ışık türlerinde de öyle.

İstisna: Mikrodalga. Yani, dalga boyu kısa olan radyo dalgaları. Cep telefonu, TV ve tabii mikrodalga fırında kullanılan “ışık” türü.

Gözlüğünüzü mikrodalgaya ayarlarsanız, gökyüzü artık karanlık görünmez. Aksine kör edercesine, baştan sonra beyazdır.

Bu gördüğünüz Big Bang (Büyük Patlama) ateş topunun “artık parıltısı”dır. Çok ilginç ama olaydan 13,7 milyar yıl sonra bile o parıltı tüm uzaya hakimdir.

Evrenin genişlemesi sonucu -270 dereceye kadar soğuyan “kozmik arka plan ışınımı” evrendeki tüm fotonların %99,9’unu teşkil eder.

Ama daha yakından bakarsanız artık parıltının her yerde eşit olmadığını görürsünüz. Kimi bölgeler ortalamadan biraz daha parlak / soluktur.

“Yaratılışın artık parıltısının” bu sıcak ve soğuk noktaları, Big Bang (Büyük Patlama) ateş topunun, ilk gökadalara dönüşmeye başlayan maddeleridir.

Büyük Patlama’nın artık parıltısı bize doğumundan 380.000 yıl sonraki evreni gösterir. Işıkla görebildiğimiz, zamanın en uzak noktasıdır bu.

Evrenin -tüm uzayın- hala artık ısıyla ışıldıyor olması, onun Büyük Patlama’yla başladığının en çarpıcı kanıtıdır.

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla