2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Gördüğümüz Gökadalar Göz Yanılsaması Olabilir mi?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Gördüğümüz Gökadalar Göz Yanılsaması Olabilir mi?

Mesaj gönderen Ihsan »

Gördüğümüz Gökadalar Göz Yanılsaması Olabilir mi?

Britanya, Jodrell Bank’teki MERLIN radyo teleskobu 1977’de birbirine şaşırtıcı derecede benzeyen iki kuasarı gözlemledi.

İki kuasar QSO 0957 + 561 benzer olmaktan da öte, aynıydı. “İkiz Kuasar” ilk “kütleçekimsel mercek” sistemiydi.

Kütleçekimsel mercek Einstein’ın kütleçekim teorisinin (genel görelilik) öngördüğü (1915) kütleçekimle ışık bükülmesinin bir çeşididir.

Büyük kütleli bir cisim (gökada kümesi) uzak bir cisimle (kuasar) aramızdaysa, onun kütleçekimi uzak cismin ışığını bükebilir / odaklayabilir.

Işık araya giren cismin çevresini çeşitli yollardan dolaşabildiği için çoklu görüntüler doğar. En çok 5. Bazıları soluktur, kolay görülemez.

Araya giren cismin K-mercek etkisi, uzak cismin ışığını odaklamakla kalmaz, yoğunlaştırarak parlaklığını artırır.

Bu yüzden K-mercek etkisi doğanın teleskobu işlevini görerek normalde görülmeyecek kadar uzakta olan cisimleri parlaklaştırır.

Gördüğümüz yakın gökadalar ise gerçekten oradadır. Daha ötelerde mercek etkisi araya girebilir. Uzak evren çok daha göz yanıltıcıdır.

Öte yandan K-mercek etkisi her zaman net görüntü yaratmaz. Bir gökada kümesinin kütleçekimi uzak cisim görüntüsünü yay gibi büker.

K-mercek baş aşağı çevrilip etkiyi yaratan maddelerin dağılımı gözler önüne serilebilir; doğrudan çıkarmak için zayıf mercekleme kullanacak.

Teleskop ışığı gözlemlemek için icat edildi. İlginç olansa Büyük Sinoptik Araştırma Teleskobu’nun karanlığı gözlemleyecek olması!

Claudio Maccone K-mercek olarak Güneş’i kullanmayı önerdi. “Kütleçekim teleskobunun” odağı Pluto’nun ötesinde olacağından, yapımı zordur.

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla