2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Kayan Yıldız Nedir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Kayan Yıldız Nedir?

Mesaj gönderen Ihsan »

Kayan Yıldız Nedir?

Gece göğe 15 dakika bakarsanız yıldızların arasından geçen bir şey görürsünüz. Kırpışıyorsa ve kırmızı ışıklıysa muhtemelen hava aracıdır.
Parlak turuncu/yavaş hareket mi? Tai-stili, gök feneri grupları. Dakikalarca görülen istikrarlı hareket mi? Dünya yörüngesindeki yapay uydu.
Venüs kadar parlak mı? Muhtemelen Uzay İstasyonu (ISS). Kişiselleştirilmiş, konum tabanlı uyarılar için Twitter’da @twisst’i takip edin.

Ancak gökten hızla geçen ve bir-iki saniye kadar görülebilen yıldızımsı cisim çok büyük ihtimalle bir meteor, yani “kayan yıldız”dır.

Gerçek yıldızlarla ilgisi yoktur. Meteor adından da anlaşılabileceği gibi (meteorolojiyi düşünün) Dünya atmosferinde yaklaşık 80 km kadar yüksekte olur.

Nedeni? Uzaydan gelen kum tanesi/taşların (yaklaşık 11 km/sn ile) atmosfere girmesi. Havayla sürtünme sonucu ısınarak akkor halini alır.

Taş ne kadar büyükse meteor o kadar parlak olur. En parlaklarına ateş topu denir. Geride onlarca saniye süren silik bir iz bırakabilir.

Yeterince büyükse yanık kalıntısı “göktaşı” biçiminde yere düşebilir. Kara (Antarktika) veya çöle (Sahra) düşmediği sürece bulunması zordur.

Meteorlar sıkça Güneş yörüngesinde toz kaybeden kuyrukluyıldızlarla bağlantılıdır. Dünya toz bulutunun içinden geçerse meteor yağmuru olur.

Meteor yağmurunda meteorlar tek yerden geliyor gibidir: Radyan noktası. Benzeri perspektif efekti kar fırtınasında araba sürerken de oluşur.

Meteor yağmurları her yıl aynı tarihlerdedir. Ünlü: Perseid, 12/13 Ağustos gibi. İsmini Perseus takımyıldızındaki radyan noktasından alır.

Diğerleri: Quadrantids (4 Ocak), Lyrids (22 Nisan), Draconids (9 Ekim), Orionids (22 Ekim), Taurids (6 Kasım), Leonids (17 Kasım), Geminids (14 Aralık)

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla