1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Güneş Lekesi Nedir?

Gönderilme zamanı: Pzt Eyl 22, 2014 7:40 pm
gönderen Ihsan
Güneş Lekesi Nedir?

Güneş lekesi Güneş’in parlak yüzünde kısa süre beliren koyu lekedir.Sıcak olduğu halde koyu görünür çünkü çevresinden çok daha soğuktur.

En büyük Güneş lekesinin eni 80.000 km’yi bulabilir; Dünya’nın 6x’ından fazla. Genelde gruplar halinde belirir, birkaç hafta devam ederler.

Büyük lekeler gün doğumu / batımında Güneş kararınca çıplak gözle görülebilir. Çinli gökbilimciler ve Avrupalı keşişlerce kayda geçirilmiştir.

Alman amatör Johannes Fabricius, Haziran 1611’de, Galileo’dan kısa bir süre önce, teleskopla Güneş lekesi gördüğünü belirten ilk kişiydi.

Güneş lekeleri gözlemlenerek Güneş’in kendi etrafındaki dönüşünü 25 günde tamamladığı belirlendi. Ancak lekelerin gerçek tabiatı çözülemedi.

Yüzeyin 5500 derece sıcaklığına karşılık, Güneş lekelerinin sıcaklığı 3000-4000 derece’dir. Lekeler çevrelerinden 1000 km kadar daha derindir.

Güneş lekesine, ısı taşınımını durduran lokalize güçlü manyetik alanlar yol açar. Aşağıdan yükselen sıcak plazma olmayınca yüzey soğur / batar.

Büyük Güneş lekelerinde gölge denen koyu bir merkezi bölge ile yarı gölge denen daha açık renkli bir çevre bölgesi vardır.

Güneş lekeleri (s) / gruplarının (g) sayısı – Wolf sayısıdır (10g+s, gözlemcinin adı ile anılır) – Güneş faaliyetinin ölçüsü olarak görülür.

Leke grupları etrafında (aktif bölge) parlak “faküller”; Güneş patlaması / diğer patlama olayları belirebilir. Hepsi manyetik fenomenlerdir.

(Güneş & kırmızı cüceler gibi) kendi etrafında dönen yıldızların parlaklığında görülen periyodik değişimler “yıldız lekelerine” işaret eder.

Kaynak: bilenyok.com