1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Güneş Rüzgarı Nedir?

Gönderilme zamanı: Pzt Eyl 22, 2014 7:47 pm
gönderen Ihsan
Güneş Rüzgarı Nedir?

Güneş uzaya proton (+) ve elektron (-) gibi yüklü parçacıklar püskürtür. Saatte bir milyon millik bu kasırganın adı Güneş rüzgarıdır.

Güneş rüzgarını ilk Richard Carrington önerdi (1859). Teoriyi 1958’de Eugene Parker yayımladı. Sovyet uzay aracı Luna 1 doğruladı (1959).

Güneş rüzgarı ile Güneş kütle kaybeder: 1,8 milyon ton/sn; 150 milyon yılda 1 Dünya kütlesi. Güneş’in kütlesine kıyasla küçük bir miktar.

Güneş rüzgarı, Güneş’in olağanüstü sıcak (1-3 milyon derece), ince dış “atmosferi” ” korona “da (Latince “taç”) meydana gelir.

Korona Güneş’in yüzeyinden 1 milyon kat daha soluktur. Sadece özel araçlarla (taççeker) veya tam Güneş tutulması sırasında görülebilir.

Yüksek korona sıcaklığı şok dalgalarından olabilir; tam işleyiş bilinmiyor. Sonuç: Aşırı hızlanan parçacıklar Güneş kütleçekiminden kaçar.

İki tür rüzgar vardır: Yavaş Güneş rüzgarı (400 km/sn, 1.5m derece, koronodan) ve hızlı Güneş rüzgarı /750 km/sn, 0.8m derece, Güneş yüzeyinden).

Hızlı Güneş rüzgarı genelde manyetik alan hatlarının uzaya açıldığı “koronal delik” bölgelerinden gelen manyetik enerji ile ivme kazanır.

Ayrıca Güneş’teki patlamalar milyar tonluk “koronal kütle atımı” CME’leri üretir: Dev plazma bulutları Güneş fırtınası ile uzaya savrulur.

Dünya’ya yakın Güneş rüzgarı ve fırtınaları manyetik alanı örseler. Muhteşem kutup ışıklarını yaratır, enerji şebekelerini çökertebilir.

Güneş rüzgarı, yıldızlararası uzaya yaklaşık 3 milyar km eninde balon püskürtür. Bu “heliosfer” Güneş manyetik alanının hükmettiği bölgedir.

Heliosferin kıyısı / yıldızlararası uzay geçişine 1977’de fırlatılan ve yıldızlara doğru yol almakta olan Voyager uzay aracı ile erişildi.



Kaynak: bilenyok.com