2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Güneş Sisteminin Sınırı Neresi?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Güneş Sisteminin Sınırı Neresi?

Mesaj gönderen Ihsan »

Güneş Sisteminin Sınırı Neresi?

Güneş Sistemi‘nin belirgin bir sınırı yoktur. Bu, Rocky Dağları’nın sınırı neresi diye sormaktan farksızdır.

Güneş Sistemi’nin tanımı sadece Güneş ve gezegenlerse, sınır Güneş’in 4,5 milyar km ötesidir (Neptün’ün uzaklığı). Ama o fazlasını içerir.

Kuiper Kuşağı’nın küçük buzul cisimleri Neptün yakınından Güneş’e 7 milyar km’ye dek uzanır. Keskin sınıra rağmen bazıları kuşağı arar.

Örneğin, 2003’te keşfedilen 1500 km’lik Sedna, yassı yörüngesi üstünde Güneş’ten 143,7 milyar km öteye gider.

Kuyrukluyıldızların “çekirdeği” Oort Bulutu, yaklaşık 1 ışık yılı (9,46 trilyon km) öteye uzanır: En yakın yıldıza olan mesafenin %25’i.

Hollandalı astronom Jan Oort’un uzun periyotlu kuyrukluyıldız yörüngesinden çıkarımı (1950): Güneş’e uzak, engin kaynak var; Oort Bulutu.

Oort Bulutu’nda 1 km’yi aşan birkaç trilyon kuyrukluyıldız olabilir. Bu rakama rağmen aralarındaki ortalama mesafe en az 1 milyar km’dir.

Oort Bulutu Güneş’in kütleçekim sahasının aşağı yukarı dış sınırını belirler. Genelde Güneş Sistemi’nin parçası olarak görülür.

Benzerinin / geçen bir yıldızın kütleçekimi kuyrukluyıldızı iterse o, uzun periyotlu kuyrukluyıldız olarak Güneş’e doğru yörüngeye girebilir.

Jüpiter gibi dev bir gezegenin kütleçekimi uzun periyotlu kuyrukluyıldızı iç Güneş Sistemi’ne kıstırıp Halley gibi kısa periyotlu yapabilir.

Güneş Sistemi sınırının bir diğer çeşidi, Güneş’e yaklaşık 15 milyar mesafedeki heliosfer sınırıdır; yani Güneş’in manyetik saha etki alanı.

Heliosferdeki parçacıkların çoğu Güneş’in manyetik alanını taşıyan Güneş rüzgarlarından gelir. Heliosferin ötesinde yıldızlararası uzay vardır.

Heliosfer Güneş’in Gökada içindeki hareketinden dolayı damla biçimlidir. Voyager uzay araçlarının 2014’te heliosferden ayrılması bekleniyor.



Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla