2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Güneş Sistemi Nereden Geldi?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Güneş Sistemi Nereden Geldi?

Mesaj gönderen Ihsan »

Güneş Sistemi Nereden Geldi?

Başlangıçta yıldızlararası uzayda, fondaki yıldızlara kıyasla mürekkep lekesini andıran soğuk (-260 derece), karanlık bir gaz ve toz bulutuydu.

(Muhtemelen) patlayan bir yıldızın ( süpernova ) yarattığı basınç dalgası ile tetiklenmemiş olsa, bulut sonsuza dek öylece asılı kalabilirdi.

Yaklaşık 4,55 milyar yıl önce bulut kendi kütleçekimi altında büzüşmeye başladı, gazlar giderek sıkıştı.

Sıkışan gaz ısınır. Dolayısıyla ısınan gazın dışa doğru uyguladığı kuvvet, sıkışmakta olan gazı durdurmuş olmalı.

Ama moleküler hidrojen, karbonmonoksit vs ışık formunda (mikrodalga) ısı saçtı, dışarı kaçan ısı, bulutun kütleçekime direncini yok etti.

Bulut (Samanyolu yavaş döndüğü için) ilk başlarda yavaş döndü ama sıkıştıkça, kollarını kapatan bir buz patenci gibi giderek hızlandı.

Bulut dışa yönelik “merkezkaç” kuvvetinin kütleçekime karşı koyduğu bel kısmı çevresinden çok, kutuplar arasında hızlı büzüşerek yassılaştı.

Gazlar bulutun merkezinde sıkışarak milyonlarca dereceye dek ısındı. Güneş ışığı üreten nükleer tepkimeler devreye girdi ve Güneş doğdu.

Yeni doğmuş Güneş’in etrafında dönen enkaz diskinde toz taneleri çarpışarak yapıştı ve km’lik “gezegenimsiler” büyüklüğünde parçalar oluştu.

Güneş sistemi oluşumun son şiddetli aşamalarında gezegenimsiler tekrar tekrar çarpışarak zamanla, Dünya dahil, gezegenleri oluşturdu.

Simülasyonlara göre 10x Dünya kütleli cisimler oluştu. Yani, embriyonik dev gezegenlerle karşılaşan Dünya’nın kardeşleri uzaya savruldu.

Ancak Güneş Sistemi yalnız doğmadı. Yıldızların yuvası uçsuz bucaksız bulutun diğer yerlerinde başka yıldızlar ve gezegenler de doğdu.

Büyük kütleli (hızlı yaşayan) yakın yıldızların süpernovaları genç Güneş Sistemi’ni sarstı. Göktaşlarında nükleer süpernova enkazı bulundu.



Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla