2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Teleskop Nasıl Çalışır?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Teleskop Nasıl Çalışır?

Mesaj gönderen Ihsan »

Teleskop Nasıl Çalışır?

Teleskop yıldız ışığını odaklar. Göz merceği de aynı şeyi yapar ama teleskop daha çok ışık topladığından, görüntü daha parlak ve ayrıntılıdır.

İlk teleskoplarda ışığı odaklamada içbükey mercek kullanıldı. Işık camla büküldüğü, “kırıldığı” için bunlara kırılmalı teleskop denir.

Bir örnek: Büyüteç. Mercek Güneş ışığını yoğunlaştırır. Odaklandığında yoğunluk kağıdı veya ayakkabı bağını tutuşturacak kadar yüksektir.

Aslında mercek “odak düzleminde” Güneş’in (veya başka ışık kaynağının) küçük bir imgesini yaratır. Büyüteç ve masa lambasıyla deneyin.

Teleskop merceği de odak düzleminde gözlenen cismin imgesini yaratır. İmgeyi ayrıntılı görmek için büyüteç (göz merceği) kullanmak gerekir.

Kırılmalının iki ana öğesi: Işığı odaklamak için objektif mercek ve imgeyi gözlemek için göz merceği (oküler). Genelde tüpün iki ucunda.

Kırılmalının dez avantajı: Odaklama, farklı renklerde biraz farklıdır, bu yüzden yıldızların etrafı renkle çevrili görünür (kromatik sapınç).

Isaac Newton 1668’de yansımalı teleskobu icat etti. Işık odaklayıcı objektif olarak mercek yerine içbükey ayna kullandı, renk hatası kalktı.

Teleskop aynası tıraş aynası gibi bükümlüdür. O da odak düzleminde ışık imgesi yaratır. Banyo lambasını inceleyebilirsiniz.

Aynanın diğer avantajları: 1) Sadece tek bir düz yüzey gerektirir. 2)Arkadan desteklenebildiği için bel vermeden daha büyük üretilebilir.

Bu yüzden tüm büyük teleskoplar yansımalıdır. 102 cm mercekli en büyük yansımalı, Chicago yakınındaki Yerkes Gözlemevi’nde (1897) yapıldı.

Rahat bir görüş için ek olarak küçük düz aynalar da kullanılabilir ama ana teleskop ilkesi daima Objektif + göz merceğidir (ya da kamera).

Sabit duruş için teleskop monte edilmeli ve ideal olarak, Dünya dönerken gökte yeri değişen yıldızı takip edilebilmelidir.

Ekvatoryal montaj: Takip kolay ama hantal.

Alt-azimuth montaj: Kompakt ama aynı anda iki eksen etrafını takip için bilgisayar denetimi şart.



Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla