Üzerinde Bulunduğunuz Dağın Yüksekliğini Nasıl Anlarsınız?
Çay demleyerek…
Bir dağın yüksekliğini belirlemenin en geleneksel yöntemi, dağdayken kaynattığınız suyun sıcaklığını ölçmektir.
Sudan kaçmaya çalışan buharın basıncı dışarıdaki havanın basıncını aştığında su kaynamaya başlar.
Yükseğe çıkıldıkça hava basıncı (metrik bir şekilde olmasa da) düzenli olarak düşer. Çıkılan her 300 metrede suyun kaynama noktası 1 dereceye iner.
Yani 4.500 metrede (Mont Blanc’ın zirvesinde) su 84,4 derecede kaynar. Everest’in zirvesinde suyun kaynama noktası 70 derecedir.Ve yaklaşık 23.000 metreye çıkıldığında su oda sıcaklığında bile kaynayabilir (tabii o yükseklikte hangi odanın sıcaklığı oda sıcaklığında olur bilinmez).
Bu türden ölçümlere hipsometri denir (Yunancada ‘yükseklik’ anlamına gelen hypsos ve ‘ölçü’ anlamına gelen metria‘dan).
Mark Twain (1835-1910) A Tramp Abroad (1880) adlı gezi yazısında İsveç Alpleri’ne yaptığı bir keşif seferinde, kaynayan fasulyesine koyduğu barometreyle yüksekliği nasıl hesaplamaya çalıştığını tarif etmiştir. Bu ‘fasulyeye kuvvetli bir barometre tadı’ vermiş ve beklenmedik şekilde öyle beğenilmiştir ki, keşif seferinin aşçısına yemeği her seferinde böyle hazırlatmıştır. Aşçı bu iş için iki barometre kullanmıştı, bir tanesi çalışır vaziyette diğeri ise bozuktu.İlk üst rütbelilere, diğeri ise astlara servis ediliyordu.
Büyük Okyanus’taki Mariana Çukuru dünyanın bilinen en derin noktasıdır. Buradaki basınç su seviyesinden ölçüldüğünün 1.100 mislidir, olur da bir fincan çay yapmak isteseniz çok fazla beklemeniz gerekebilir.
Su ancak 530 derecede kaynamaya başlar.
Kaynak: bilenyok.com
Üzerinde Bulunduğunuz Dağın Yüksekliğini Nasıl Anlarsınız?
Üzerinde Bulunduğunuz Dağın Yüksekliğini Nasıl Anlarsınız?
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"