Coğrafya Dersi Senebaşı Zümresi Toplantı Tutanağı (2019-2020) 2019-2020 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018) 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar)

Peynirlerdeki deliklerin sırrı çözüldü

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2442
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 138
Aldığı Teşekkür: 268

Peynirlerdeki deliklerin sırrı çözüldü

Mesaj gönderen Ihsan »

Peynirlerdeki deliklerin sırrı çözüldü

Resim

Bilim insanları sonunda İsviçre peynirindeki deliklerin sırrını çözdüklerini söylüyor. Anlaşılan o ki, delikler peynir yapmakta kullanılan sütlerin kovasının 'temiz olmamasından' kaynaklanıyor.

Peynirdeki deliklere, çizgi filmlerdeki sevimli fareler, ya da popüler bilim tezinde olduğu gibi bakterilerin çıkardığı karbondioksit yol açmıyor.

İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları.

Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.

Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor.

Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor.

Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.

Ancak araştırma henüz diğer bilim insanları tarafından doğrulanmadı.

Amerikalı araştırmacı William Clark'ın bulgularını yayınladığı 1917'den bu yana peynirdeki deliklere bakterilerin neden olduğuna inanılıyor.

Peynir üreticileri bu deliklere 'göz', gözü olmayanlara da 'kör peynir' diyorlar.

Kaynak: bbc.co.uk/turkce
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla