2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Uçan Balonlar Ne Kadar Yükseğe Çıkabilir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Uçan Balonlar Ne Kadar Yükseğe Çıkabilir?

Mesaj gönderen Ihsan »

Uçan Balonlar Ne Kadar Yükseğe Çıkabilir?

Resim

Kısa cevap Yaklaşık 10 bin metreye kadar. Ama 40 bin metreye yükselebilenleri de var.

Uçan balonların, diğer balonlardan farklı olarak yükselmelerinin sebebi, havadan çok daha hafif olan helyum gazı ile doldurulmuş olmalarıdır. Ancak şişirildikten sonra ne kadar sıkı bağlanmış olurlarsa olsunlar, az da olsa helyum gazını kaçırırlar. Bu nedenle bir gece önce tavana yapışmış halde bıraktığımız uçan balonu, ertesi gün daha alçalmış veya yere inmiş olarak görürüz. Balonun ağzının mükemmel bir biçimde bağlanmış olduğunu ve hiçbir şekilde helyum gazı kaçırmadığını düşünürsek, bu durumda bile havada yükselebileceği mesafe sınırlıdır. Çünkü balon yükseldikçe hava basıncı azalır, zamanla kendi iç basıncı dışarıdaki havadan daha yüksek olmaya başlar. Bu yüzden uçan balonlar yükseldikçe şişerek genişlerler. Sonunda yapıldığı malzemeye ve hacmine bağlı olarak belirli bir yükseklikte patlaması kaçınılmaz bir durum olur.

Sağlam malzemeden yapılan, sıkıca bağlanmış bir uçan balon yaklaşık 10 bin metreye kadar yükselebilir. Ancak ulaşım aracı olarak da kullanılan insanlı balonlar 30 bin metreye, meteoroloji ölçümü yapmak için uçurulan balonlar ise 40 bin metreye kadar çıkabilmektedirler.

Kaynak: popsci.com.tr
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla